Perspective filosofice DEZVĂLUITE de Ion Cristoiu în romanele lui Marin PREDA: “Până în 1947, literatura română era în consonanță cu cea universală“

Publicat: 12/07/2024, 10:00

Într-o ediție transmisă live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a adus în discuție câteva aspecte importante și adesea neglijate ale operelor lui Preda, subliniind complexitatea și profunzimea acestora. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu oferă o perspectivă profundă și adesea neexplorată asupra operei lui Marin Preda, unul dintre cei mai importanți romancieri români din perioada postbelică.

Marin Preda: Un filozof în literatura română

Potrivit publicistului, Marin Preda este unul dintre cei mai mari filosofi din istoria literaturii române, deși, după cum a subliniat Cristoiu, acesta nu a fost perceput ca filosof.  Cristoiu a abordat în detaliu romanul „Delirul”, subliniind că percepția comună conform căreia acesta ar fi un roman despre Mareșalul Antonescu este greșită.

„Marin Preda este unul dintre cei mai mari filozofi din istoria literaturii române. Numai că el n-a fost perceput niciun moment ca filosof. Cea mai mare fals în legătură cu el e Delirul. Delirul nu este o carte despre Mareșalul Antonescu. Era capitolul Stalin și capitolul Hitler, monologurile”, spune Cristoiu.

„Delirul” este, de fapt, o explorare a vremurilor tulburi și a confuziei oamenilor în fața evenimentelor majore, precum războiul.

 „Delirul, acum recitit, are temă delirul vremurilor. adică oamenii ăia peste care venea războiul peste ei și ei erau bucuroși”, a adăugat acesta.

Capitolul Stalin din romanul Delirul

Cristoiu a dezvăluit că Preda a eliminat inițial capitolul Stalin, dar acetsa a reușit să-l obțină de la familia autorului și l-a reintegrat forțat în roman. Monologul lui Stalin este esențial, conform lui Cristoiu, deoarece oferă o perspectivă filosofică asupra viziunii Rusiei.

„A scos capitolul cu Stalin pe care eu l-am luat de la familie și l-am introdus forțat. N-am vrut să-l introduc la anexe. E foarte important acel capitol acolo în monologul Stalin. Stalin se adresează nevestei lui și îi spune această chestie: „Eu știu că ăia vor o Rusie democratică. Aia nu mai e Rusia”. Deci acest roman nu poate fi fără cele două capitole pentru că nu-l are ca temă pe Mareșalul Antonescu”, a continuat publicistul.

„Moromeții”: Un roman filozofic

Discuția a continuat cu analiza romanului „Moromeții”, pe care Cristoiu l-a descris ca fiind „un roman falsificat de critică.” În viziunea sa, Ilie Moromete este o figură filosofică care ne reprezintă pe fiecare dintre noi și chiar o națiune întreagă.

Tema filosofică centrală a romanului, potrivit publicistului, este incapacitatea lui Moromete de a înțelege că timpul nu mai are răbdare, o metaforă pentru schimbările rapide și inexorabile ale vremurilor.

„Morometii este iar un roman falsificat de critică pentru că el este roman filozofic. Ilie Moromete suntem toți fiecare din noi și o națiune. Care e tema filozofică? Tema filosofică e că Ilie Moromete nu știe că timpul nu mai are răbdare”, explică Cristoiu.

Literatura română și existențialismul

Ion Cristoiu a făcut o paralelă interesantă între literatura română de după al Doilea Război Mondial și cea occidentală, subliniind că între 1944 și 1947, literatura română se alinia curentelor occidentale și reprezenta un spațiu de libertate de expresie. Cu venirea comunismului, această libertate a fost suprimată, iar stilul literar a fost radical schimbat.

„Literatura română pe care eu o știu, între 44′ și 47′ , a fost materie de libertate de expresie. Era în consonanță cu literatura occidentală. Era existențialistă. Comunismul a venit. Nu numai că ți-a interzis anumite lucruri, ci stilul. A întors literatura română. Tragedia literaturii române este că noi am descoperit existențialismul în 60”, conchide publicistul.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Silvia Tudor
Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar